Så får du fiber

Fiber är inte busenkelt. Den behöver fysiskt tas till ditt hem och det innebär en del grävande. Vi gör alltid detta med respekt för din trädgård.

Förberedelser

Innan vi sätter igång

Innan vårt första möte ser vi till att vi kan leverera fibern till en rimlig kostnad och inom rimlig tid. Är allt frid och fröjd planerar vi nätet och undersöker vilka tillstånd som behövs.

Steg 01

Ett första möte

Steg 02

Byråkrati, tillstånd och detaljer

Steg 03

Planering och installation

Steg 04

Grävning

Steg 05

Driftsättning

Steg 06

Surfa med ljusets hastighet

Steg 07

Fungerar allt som det ska?

Steg 08

Det sista i området

Fiber till ditt hem

När du är redo är vi redo

När du har bestämt dig kör vi igång. Vi hanterar allt från byråkrati till grävning och uppkoppling. Du kan slappna av hela vägen.

01 Ett första möte

Vi går igenom och visar hur det går till att skaffa fiber för just din fastighet. Vad det kostar och vilka tjänster du får tillgång till. Vi informerar hur lång leveranstiden beräknas bli.

Det är bra om dina grannar också vill ha fiber. Då kan vi utföra arbetet på en och samma gång och sen är det klart. Så ta en fika med grannarna och kolla om de också vill åka med på tåget.

02 Byråkrati, tillstånd och grävmaskiner

Vi gör detaljplanering och jobbar med alla tillstånd för att få gräva i mark och gator. Här jobbar vi hårt med att komma igenom en massa byråkrati med myndigheter och markägare.

Detta tar mycket tid och vi kan inte ta fram spadarna innan detta är klart.

03 Planering och installation

Vi ses på din tomt och planerar tillsammans hur fiberkabeln ska förläggas. Samtidigt passar vi på att montera fiberboxarna, en inomhus och en på fasaden så att allt är redo inför nästa steg.

Detta är oftast enda gången du behöver vara hemma, sedan klarar vi resten själva.

04 Grävning

När du och dina grannar har en individuell plan på hur fiberkabeln ska förläggas på era tomter och vi är klara med hur fibern ska dras fram till era hus är det dags för grävarna att göra sitt. Grävningen sker oftast med hacka och spade, men kan även ske med liten maskin. Diket där fiberkabeln ska förläggas brukar inte bli mer än ett spadtag brett.

Vi grovåterställer med befintlig jord, men överlåter grässådd och blomplantering till dig. Samtidigt som vi är på plats kopplar vi in fiberkabeln i fasadboxen och förbereder för driftsättning.

Se hur en grovåterställning kan se ut.

05 Driftsättning

När din fiber är inblåst och vi är klara med fiberns väg från det centrala skåpet i området till närmaste telenät så lyser vi upp fibern. Det betyder att du kan ta del av dina favorittjänster i ljusets hastighet!

06 Surfa med ljusets hastighet

Nu kan du surfa med ljusets hastighet på world wide webb! Du kan besöka doktorn online, göra bankärenden, se film, gejma och lyssna på musik.

07 Fungerar allt som det ska?

Så snart fibern är igång ska du testa att allt fungerar som det ska. Lyser alla lampor? Har du rätt hastighet mm? Det är viktigt att du rapportera eventuella fel till oss inom ca 14 dagar.

Vi kallar dessa fel för driftsättningsfel och det är fel som kan uppstå när fibern är nyligen installerad. Felet kan ligga i utrustningen som är placerad i ditt hem, i kablarna i nätet eller fiberskåp i området. Beroende på orsak så varierar felsökning och åtgärdstid. Men ju snabbare vi får information, ju snabbare kan vi lösa det.

08 Det sista i området

Vi fixar till det sista i området, det kan vara att asfaltera vägar och återställa andra områden.

Kolla om vi gräver åt ditt håll

Koppla av med fiber