Grunden för framtidens digitala samhälle

Med vår digitala plattform skapar vi ökad livskvalitet. För med rätt digitala tjänster kan vi ha fokus på sådant som är viktigt i livet, och det är allt från underhållning till vård, skola och omsorg – sådant som ger ökad livskvalitet. Därför måste vi bygga öppna digitala plattformar där framtidens digitala tjänster, på olika sätt, hjälper var och en av oss till ett bättre liv. 

Det hela började i Österskär utanför Stockholm

Bolaget grundades 2009 under namnet Svensk Infrastruktur och var då ett konsultföretag. Under det året och åren innan var det stor efterfrågan från både privatpersoner och kommuner på bättre och stabilare digitala möjligheter. Vi tänkte att vi kan lösa det här och tog chansen när vi fick den i Österskär i norra Stockholm. Så vi gjorde ett test med att bygga en öppen digital infrastruktur med fiber, där alla marknadens digitala tjänster, i fri konkurrens kunde levereras till hushåll och företag. Testet blev en succé och ryktet spred sig till närliggande områden.

Resten är historia och idag har vi byggt ut en av Skandinaviens största infrastrukturer för digital kommunikation. Vi på Open Infra har som personer varit involverade i drygt 20 år gällande utbyggnaden av digitala plattformar i Sverige, allt från fibreringen av flerfamiljshus inom bolagen Bredbandsbolaget och Ownit till att vi idag i på Open Infra hjälper flertalet kommuner och hela Sveriges landsbygd att få tillgång till digital infrastruktur i världsklass. 

Vi drivs och ägs fortfarande av grundarna och vi som jobbar inom bolagsgruppen. Vi är fristående och inte styrda av stora telekomaktörer eller riskkapitalbolag och kan därför agera med lång horisont. Något som ger trygghet och möjlighet till ständig utveckling i vårt arbete med digital infrastruktur.

”Then we take Berlin”

Open Infra finns idag etablerade på över 50 orter i norra Skandinavien och i slutet av 2019 intog vi Berlin, Tyskland, med att placera vår första europeiska nod (en digital knutpunkt i ett nätverk) för att påbörja en efterlängtad fibrering även där. Tyskland och flera andra länder i Europa har inte kommit lika långt som Sverige när det handlar om fiberutbyggnad och här vill och kan Open Infra vara med och hjälpa till. Fler länder har visat intresse och vi har redan påbörjat flera dialoger.

Digital kommunikation och digitala tjänster är något för alla

Många samhällstjänster av olika slag är idag digitaliserade i Sverige men fortfarande kan inte alla ta del av det på ett säkert och stabilt sätt. Det vill vi ändra på så snart som möjligt. En ort, en kommun eller ett land med bra digitala möjligheter kan skapa konkurrensfördelar jämfört med dem utan. Men framförallt vill vi skapa digitala hjälpmedel som kommer ha inverkan på våra liv. Får vi möjlighet att bygga grunden till det har vi lyckats.

Vi tror på öppen digital plattform där obegränsad digital trafik i fri konkurrens kan flöda, för just där skapas det möjligheter för alla världens fantastiska entreprenörer att skapa framtidens digitala tjänster.

Vi som jobbar på Open Infra utvecklas ständigt när vi måste hitta nya kreativa modeller för att bygga vidare, vi bygger dessutom ett fantastiskt bolag i en bransch som bara är i sin linda. Men framförallt bygger vi grunden för framtidens digitala tjänster, som bidrar till ökad livskvalitet i Sveriges hela landsbygd och ut över hela Europa!

Johan Sundberg, grundare och VD

  • Fem snabba om Open Infra
  • Har sen starten 2009 byggt ut fiberinfrastruktur till familjer och företagare på 84 orter i Sverige, Tyskland och USA
  • 2019 etablerade vi oss i Berlin och Hamburg, Tyskland
  • 2021 etablerade vi oss i Texas, USA
  • Vi gräver drygt 4 miljoner meter per år
  • Ca 60 anställda med ett konsultnätverk på över 500 personer runt om i Sverige, Tyskland och USA

 

Gå till Open Infras årsrapporter

Koppla av med fiber