Så kommer du igång med fiber

När du fått mejl om att fibern är driftsatt är det hög tid att välja tjänsteleverantör. Det är viktigt att du kommer igång med din fiber så snabbt som möjligt så att vi vet att den fungerar.

Välj tjänster som passar dig

Hitta din favorit på en öppen marknadsplats

01 Se till att fiberboxen har ström

Se till att strömsladden är inkopplad till fiberboxen och att PWR och WAN lyser.  PWR är en förkortning av power och betyder att fiberboxen har ström. WAN betyder Wide Area Network och när den lyser betyder det att fiberboxen är ansluten till internet.

02 Tjänstepaket aktiveras automatiskt, men

…du kan behöva höra av dig till tjänsteleverantören för att stämma av de sista detaljerna. I mejlet som heter ”Din fastighet är nu driftsatt” framgår vad du ska göra. I många fall är det bara att börja surfa direkt.

Om du beställde endast fiberinstallation utan tjänstepaket ska du hoppa över detta steg och gå vidare till 03.

03 Besök en öppen marknadsplats

På Marknadsplatsen hittar du alla tjänsteleverantörer som finns i vårt nät. Du väljer själv vem du vill välja och kontaktar dem genom att klicka på Beställ så att du hamnar på deras webbplats. Om du föredrar att ringa så finns numret där också.

04 Beställ tjänst via mobilen

– Gå in på openinfra.com/marknadsplats
– Välj tjänsteleverantör och tjänst
– Klicka på Beställ och du blir omdirigerad till leverantörens hemsida och du beställer direkt från dem.
– Klicka telefonnumret och du ringer direkt till leverantören och gör en beställning.

Uppgifter som du kan komma att behöva vid beställning av en tjänst är: Namn, adress, eventuellt lägenhetsnummer, personnummer, e-post och telefonnummer.

05 Beställ tjänst utan internet

– Koppla in en nätverkskabel mellan din dator och valfri LAN-port på fiberboxen i ditt hem.
– Startsida är openinfra.com/marknadsplats
– Välj tjänsteleverantör och tjänst.
– Ring den tjänsteleverantör som du önskar beställa tjänst från.

Uppgifter som du kan komma att behöva vid beställning av en tjänst är: Namn, adress, eventuellt lägenhetsnummer, personnummer, e-post och telefonnummer.

06 Skapa ett trådlöst nätverk hemma

Om du vill ha ett trådlöst nätverk, även kallat WiFi, hemma behöver du en router. Hör med tjänsteleverantören om det ingår en router eller inte.

Om du behöver köpa en router så brukar de finnas i elektronikaffärer i butik eller online. Koppla sedan in routern i valfri LAN-port i fiberboxen med en nätverkskabel. Följ instruktionerna som kommer med routern och tjänsteleverantören, så är du snart igång med ditt hemma-WiFi.

07 Rapportera fel inom två veckor

Om du upplever problem med anslutningen är det viktigt att du felanmäler det till oss så snabbt som möjligt, helst innan två veckor från att anslutningen ska ha kommit igång.

Anledningen är att vi under den perioden har kvar installatörer i området och kan åtgärda felet snabbt. Om ett så kallat driftsättningsfel rapporteras senare kan åtgärdstiden bli något längre. Vårt mål är alltid att anslutningen ska fungera från start, men vi behöver din hjälp att testa den.

08 Rapportera driftstörning

Om din anslutning fungerat felfritt sedan start, men senare upplever hastighetsproblem, driftstörningar eller driftavbrott ska du felanmäla det till din tjänsteleverantör (Open Infra är nätoperatör, inte tjänsteleverantör).

Tjänsteleverantören kommer i sin tur göra en felsökning och vid behov kommer de kontakta oss för ytterligare felsökning om felet är lokaliserat till nätet. Då skickar de alla uppgifter vi behöver för att kunna felsöka.  Det är din tjänsteleverantör som eventuellt kompenserar för utebliven eller felaktig tjänst.

Men innan du felanmäler kan du alltid kolla upp om det är en allmän driftstörning som påverkar. Det brukar finnas driftinformation på tjänsteleverantörs hemsida annars kan du besöka openinfra.com/driftstatus.

09 Surfa i ljusets hastighet

Vi hoppas att du är nöjd med din fiberanslutning och att du får mycket nytta av den. Det finns mängder av tjänster som du kan ta del av, och som alla är mycket snabbare och många fall även billigare än andra internetalternativ.

Koppla av med fiber