Stadsnätsbolagets kommuner ligger i topp enligt PTS statistik

PTS statistik gällande utbyggnad av fiberinfrastruktur är glädjande nyheter för kommunerna där Stadsnätsbolaget etablerat sin verksamhet. På topp 15 listan är hela 7 st. kommuner som Stadsnätsbolaget byggt ut utan statliga eller kommunala bidragspengar.

Tyresö, Järfälla, Täby, Upplands Väsby, Salem, Danderyd, och Nacka ligger alla på topp 15 listan. Detta är kommuner där Stadsnätsbolaget för många år sedan startade utbyggnaden och nu kommit väldigt långt. All utbyggnad sker på marknadsmässiga grunder i konkurrens med andra aktörer och utan statliga och/eller kommunala bidragspengar.

Intressant är också att kommuner med mer landsbygd alternativt stor del skärgård, så som Nynäshamn, Vallentuna, Eskilstuna, Haninge, Österåker, Värmdö och Vaxholm nu tar stora kliv på PTS lista efter att Stadsnätsbolaget gjort stora satsningar i kommunerna. Även dessa satsningar är utan stödpengar och sker helt på marknadsmässiga villkor.

PTS statistik är tydlig, kommuner med sund konkurrens situation samt där kommunerna hjälper samtliga aktörer att etablera sig hamnar i topp.

Det är extremt glädjande fakta för oss och för de kommuner som arbetar efter att skapa förutsättningar för oss som bygger ut infrastrukturen. Vi såg detta redan för 5-7 år sedan där några kommuner antingen byggde monopol i kommunen med sitt egna stadsnät eller gav monopol till en enskild aktör att utbyggnaden stannade upp så snart någon fick monopolet.

Skönt att få fakta på bordet så alla kommuner nu kan se att vägen att gå är att låta alla marknadsaktörer få lika villkor samt samarbeta med alla aktörer är receptet för att lyckas. säger Johan Sundberg, Vd på Stadsnätsbolaget.