Stadsnätsbolaget hjälper byalag som vart utan stödpengar med att få ut fiber på landsbygden och skärgården i Sverige

Nu kan äntligen utbyggnaden ta fart och projekt pågår i Nynäshamn, Vallentuna, Köping, Västerås, Nykvarn, Strängnäs, Eskilstuna, Haninge, Södertälje, Kungsör, Kumla, Arboga och Upplands-Bro för tillfället.

Stadsnätsbolaget har byggt ut en av Sveriges största fiberinfrastrukturer under de senaste 10 åren och nu fortsätter arbetet fullt ut med att hjälpa landsbygden.

Sista två åren har bolagsgruppen arbetat med att lära sig att hantera landsbygdsprojekt, precis på samma sätt som bolagsgruppen lärde sig 2008-2011 att hantera fiber till villor i tätorten. Nu kan äntligen utbyggnaden ta fart och projekt pågår i Nynäshamn, Vallentuna, Köping, Västerås, Nykvarn, Strängnäs, Eskilstuna, Haninge, Södertälje, Kungsör, Kumla, Arboga och Upplands-Bro för tillfället.

-Vi jobbar med projekt utan att söka bidragspengar, vi försöker istället med boende, markägare och kommuner hitta vägar framåt för att nå ut med fibern till samtliga. När vi började bygga ut vår infrastruktur i tätorten 2008/2009 pratade alla om stödfinansieringar men vi visade att med kunskap, bra team och kreativitet och förändra dåliga processer gick det att bygga ut utan stödfinansiering. Landsbygden står nu inför samma utmaning och det känns bra att vi nu kört testprojekt ett par år för att på allvar börja leverera till landsbygden i Sverige, säger Johan Sundberg, Vd för bolagsgruppen.

Utbyggnaden pågår till områden som inte organiserat sig men även till byalag som blivit utan stödfinansiering, exempelvis Munktorp Fiber som sedan lång tid arbetat med att få ut digital infrastruktur med fiber till alla boende på landsbygden mellan Köping, Hallstahammar och Kvicksund. Tidigt bildade de en förening för att på allvar säkerställa att de kopplades upp men vart tyvärr utan stödfinansiering och vände sig då till Stadsnätsbolaget och kom överens om en modell förra sommaren.

Vi var överens om att starta projektet i juni 2017 och redan i februari 2018 driftsatte vi de första hushållen inom Munktorp fiber. Det är ett jätteprojekt på över 170 000 meter grävning med enorma sträckor mellan varje fastighet, vi kunde ändå leverera ett slutkundspris under 20 000 kr per fastighet säger Johan.

Stadsnätsbolaget kommer fortsätta att hjälpa byalag som blivit utan stödpengar gällande utbyggnad av digital infrastruktur med fiber. Vi kommer kanske inte säkerställa samma snabba leverans som inom Munktorp Fiber och inte alltid till så låg kostnad som 20 000 kr men vi kommer att hjälpa så många byalag vi hinner med. Vi kommer prioritera de föreningar som kan vara aktiva i projektet, inte med pengar eller arbetskraft utan hjälpa oss att samla in anmälningar, markavtal, information m.m.

De föreningar som vill ha hjälp mailar oss så tittar vi på förutsättningarna, leverans 2018 är idag omöjligt men 2019 har vi fortfarande möjlighet att fylla på med projekt avslutar Johan Sundberg.

Stadsnätsbolaget Sverige AB är en del i bolagsgruppen Nätbolaget Holding AB.

Gruppen innefattar även byggbolaget Svensk Infrastruktur AB som jobbar med byggnation av fibernät, kommunikationsoperatören Öppna Stadsnät som är en oberoende kommunikationsoperatör. Sedan 2008 har bolagsgruppen grävt över 3 miljoner meter för att bygga ut en av Sveriges största infrastrukturer för digital kommunikation.