Routerns uppgift

WAN och LAN

Många av våra kunder har valt att uppgradera till en ny router och resultatet har varit en fantastisk förbättring av deras internetupplevelse. En fråga som har kommer upp rätt ofta är “Vad är WAN & LAN”

Ett LAN även kallad (Local Area Network) är ett lokalt nätverk. Det kan exempelvis bestå av alla nätverksuppkopplade datorer i hemmet eller på kontoret. Enheterna som är anslutna i det lokala nätverket kan kommunicera med varandra. De kan med hög sannolikhet också ansluta till internet. Det gör de via en router, vilket är en apparat som kopplar samman det lokala nätverket med internet.

Internet kallas i detta fall WAN (Wide Area Network). Routern på bilden har fem fysiska nätverksportar: fyra nätverksportar för datorer i det lokala nätverket samt en nätverksport som kopplar samman det lokala nätverket med internet.

Samma idé gäller för våra datorer, surfplattor och mobiler. När vi ansluter vår bärbara dator till hemmets wifi, så blir den en del av vårt hemnätverk och kan prata med andra enheter hemma. När vi istället ansluter den till jobbets wifi, så blir den en del av jobbnätverket och kan prata med arbetsplatsens skrivare och datorer. Datorn får olika adresser när den är i de två nätverken, men dess grundläggande identifieringsnummer förblir detsamma

Routerns uppgift

I gamla tider var det vanligt att det bara fanns en dator i hemmet som var ansluten till internet. Denna dator var normalt kopplad direkt till antingen modemet eller det specifika internetuttaget. Men i dagens moderna era, när vi har en mängd internetanslutna enheter i hemmet, har routern tagit över den roll som tidigare innehafts av en enskild dator. Istället för att varje dator ha sin egen direktanslutning, kopplar vi nu istället alla våra datorer och andra nätverksenheter till routern.

När våra datorer vill koppla upp sig till internet, frågar de routern om IP-adresser istället för att gå direkt till internetleverantören. Routern ger varje dator en speciell IP-adress som oftast börjar med 192.168.0. eller 192.168.1. Till exempel, en dator kan få IP-adressen 192.168.0.100 och en annan dator 192.168.0.101.

Routern har en speciell förmåga som kallas NAT (Network Address Translation). Den här funktionen låter oss koppla upp fler saker till internet än det finns tillgängliga adresser. Routern fungerar ungefär som en dirigent och skapar sitt eget lilla nätverk. När våra datorer frågar om IP-adresser för att ansluta till internet, ger routern dem dessa speciella adresser som oftast börjar på 192.168.0. eller 192.168.1.

Saken är den att över hela världen finns det massor av datorer med exakt samma adresser, men det är ingen fara. Varje dator har sina egna privata IP-adresser inne i sitt eget lilla nätverk, så det blir inga problem. När datorerna vill gå ut på internet, använder de routerns adress för att göra det möjligt.