Områdena sträcker sig från Norrbotten till Skåne i 77 av Sveriges kommuner. Det handlar om grävsträckor om ca 7 miljoner meter, lika långt som det är till från Stockholm till Florida.
Vi har en väl inarbetad leveransmaskin som gräver ned flera miljoner meter fiberinfrastruktur per år. De senaste åren har vi kopplat upp ca 15 000 hushåll per år och grävt fiber till drygt 30 000 hushåll per år. Detta gör vi med exakt samma laguppställning med allt från ledningsgrupp, projektledare, säljare, markavtalsberedare, entreprenörer, installatörer med flera som varit med oss de sista 7–8 åren.
Nu kontaktar vi alla hushåll för att berätta att deras hus kan räkna med en fiberanslutning inom 1-3 år och hur det kommer att gå till. Vi har redan skickat brev och kommer att följa upp med informationsmöten, både digitala och på plats.
Under leveransen kommer vi att hålla alla uppdaterade med vad som händer i projektet. En fiberleverans består av olika delar varav den första är den längsta och sällan syns hos kunden. Det är under den delen som vi begär in alla behövliga tillstånd från kommunen, Trafikverket och privata markägare. Handläggningstiden hos kommunerna varierar runt om i landet från någon vecka upp till åtta månader. Vi kommer att vara så förberedda som vi kan så att kommunerna kan handlägga så snabbt som möjligt.
Inom branschen har några konkurrenter uttryckt oro för att Open Infra inte kommer kunna leverera, men vi kan lugna dem med att vi har idag drygt 85 000 avtal som vardera representerar ett hushåll. Av dessa är 78% driftsatta, 16% är under leverans och 6% som vi tyvärr inte kommer att kunna leverera till. Det beror på samma skäl som för alla inom fiberbranschen. Det handlar oftast om områden där kommuner eller markägare har valt att neka kabelförläggning eller där konkurrenter sålt avtal i samma område som gör att underlaget blir för litet för att kunna täcka kostnaderna för fiberutbyggnaden. Det här orsakerna hanterar alla inom fiberbranschen och här finns också orsakerna till att vissa aktörer släppt sin tidigare stödmedelsområden som vi nu tagit över. Hade de lyckats hade de hushållen redan haft fiber idag.
Open Infra har under flera år levererat flertalet landsbygdsprojekt utan statligt stödmedel i bland annat Örnsköldsvik, Sala, Skinnskatteberg, Örebro och Vallentuna. I de nämnda områdena har vi pågående fiberleverans som tagit i snitt mellan 14–18 månader från säljstart till ansluten fiber.
Vi har återkommande visat att det går att bygga fiber i så kallade svåra landsbygdsområden och därför kände vi oss trygga med att 2020 ta över fyra stödområden (via Jordbruksverket) från Zitius och Skanova. Dessa områden ligger i Bollebygd, Laxå, Luleå och Hultsfred och där kunderna har väntat i mer än 4–6 år på fiber. Trots att det är lång tid och vi gärna vill att det ska så snabbt som möjligt så har vi blivit tvungna att börja om från början med försäljning och fått upp emot 1 000 markavtal godkända av de privata markägarna.
– Jag tror att alla kan skriva under på att vi inte släpper taget på ett projekt vi tagit oss an, det har vi inte gjort sen vi byggde vårt första område i Österskär 2008/2009 till att vi idag bygger klart hela Bollebygds landsbygd, säger Johan Sundberg, grundare och vd för Open Infra.
Se hela listan av län och kommuner där Open Infra har fått stödmedel
openinfra.com/stodmedel