En fiberanslutning är en stor investering för många hushåll, och när man väl har bestämt sig så tar det månader innan fiberanslutningen är igång. Har man egen tomt ska det dessutom grävas och det ska bokas tid för installation av fiberbox. Var får den sitta, kan man bestämma själv? Och hur går grävningen till? Frågorna inför och under en fiberleverans är många.
– När vi hade kört det fjärde videomötet och det kom massor av tack i chatten så förstod vi att vi hade vi hittat formen för hur dessa möten ska gå till, säger Tony Andersson, projektansvarig för Open Infra i Sala kommun.
– På vårt informationsmöte i Sala i januari hade vi 53 deltagare som vi snart ska gräva hos. Frågorna var många och kloka, alla frågetecken blev utredda och många tackade för ett bra möte efteråt, säger Richard Andersson, även han projektledare för Open Infra i Sala.
Videomöten av det här slaget går att medverka på via webb eller mobil, det går också att ansluta utan bild om man så vill. Alla deltagare får en länk och en tid när mötet börjar, då klickar man på länken och ansluter till mötet utan att behöva lämna sitt hem. Den som talar har på sin mikrofon, medan alla andra har den på avstängd (mute). På så sätt stör inte vanliga vardagsljud dem som lyssnar.
– Videomöten är egentligen inget nytt hos oss, men det har tagit lite tid att hitta formen och att få alla deltagare att ansluta. Vi har erbjudit telefon- och videomöten länge, men alla är inte helt bekväma med den sortens kommunikation då de är ovana med tekniken. Men vi när erbjuder hjälp att komma igång har det inte varit några problem, det här är dessutom ett bra sätt för dem som är ovana att testa den här typen av kommunikation så att de är redo när fibern väl är ansluten, säger Richard Andersson.
Det är en stor efterfrågan på fiberanslutningar och Open Infra erbjuder olika sätt att berätta om fiber. Förutom videomöten är det fortfarande många som uppskattar ett möte med avstånd i trädgården där man kan vistas ute och kan ställa frågor som bara berör ens egna hem och trädgård.
– Vi är flexibla och anpassar oss efter önskemål och det rådande läget. Många är i stort behov av fiber för att kunna arbeta och utföra ärenden online. Fiber är en oerhört viktig del för samhället ska kunna fortsätta att fungera, speciellt när en pandemi begränsar vårt vanliga rörelsemönster och sociala umgänge, säger Tony Andersson.
Open Infra följer och uppdaterar löpande riktlinjerna för kundbesök och installation i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Vid hembesök och informationsmöten:
– Vi avråder från all fysisk kontakt vid möten. Vi uppmanar våra säljare, projektledare, fälttekniker, grävare och installatörer att inte ta i hand när man ska hälsa.
– När vår personal knackar på så ska de ta ett steg bakåt innan dörren öppnas.
– Även om vi har inbokat besök ska vi alltid stämma av med den inbokade att det är okej att kliva på.
– Inbokade besök ska alltid kunna bokas om.
– All personal ska vara utrustade med handskar och/eller handsprit.
– Handsprit och våtservetter ska alltid finnas tillgängligt.
– Vi ska alltid kunna erbjuda signering med en rengjord penna på plattan. Om det inte finns penna ska plattan torkas av innan och efter signering.
– Vid minsta symptom som hosta och feber kommer vi avboka möte och hitta en ny tid. Detsamma gäller för kunder.
– Informationsmöten kan hållas utomhus. Vi erbjuder även enskilda tomtbesök för dem som önskar.
Med anledning av de rådande omständigheterna med Covid-19 så påverkar det även vår verksamhet. Vi gör vad vi kan för att hindra smittans framfart samtidigt som vi måste säkerställa att fiberanslutningar och underhåll den digitala infrastrukturen blir genomförda.
Anya Alenberg, press- och kommunikationschef
anya.alenberg@openinfra.com
076-492 53 74