Open Infra ökar takten i kvalitetsarbetet

Sedan en tid tillbaka står Open Infra mitt i ett förändringsarbete där fokus ligger på ökad kvalitet och styrning i bredbandsutbyggnaden.

”Underentreprenörerna är nyckelspelare och behöver vara med på resan.Vi har skärpt kraven på regelefterlevnad för att verkligen signalera att vi tar kvalitet på allvar”, berättar Karin Sundin, kommunikationschef på Open Infra.

De senaste åren har Open Infra i vissa fall fått kritik för att förläggningsdjupet – dvs hur djupt  fiberkabeln grävs ned – inte alltid följt branschriktlinjerna. Det är bakgrunden till att företaget nu följer upp förläggningsdjupet oftare än andra, som en av flera åtgärder.
”Vi väljer att gå längre än vad branschen som helhet gör för att vi vill bevisa att vi tar uppgiften på allvar och att vi levererar kvalitet,” säger Karin Sundin.

På plats utanför Boden i ett av Open Infras projekt arbetar underentreprenören Erkand. ”Jag är van att fotodokumentera grävdjup löpande”, säger arbetsledaren Ibrahim Numanovic. ”Ibland kan det vara svårt att komma ihåg att ta bilder om grävsträckan är komplex med t ex elledningar, men Open Infra är bra på att påminna oss att använda deras verktyg för bilder.”

Grävarbetet består av såväl plöjning, schaktning och återställning, och Open Infra ställer krav på fotodokumentation av alla moment.

”Hela Open Infras organisation trimmas nu i kvalitetsfokus och att vi får med oss underentreprenörerna på den här resan är en förutsättning för att vi ska lyckas”, avslutar Karin Sundin.