Kopparnätet byts ut till fiber i Strängnäs, Nykvarn och Gnesta

Kopparnätet har spelat ut sin roll i Sverige. Övergången till modern och hållbar infrastruktur är en viktig del av digitaliseringen av Sverige. I Strängnäs, Nykvarn och Gnesta sker det den sista november 2023.

När tekniken fortsätter att avancera och bli mer integrerad i våra dagliga liv, förutspås efterfrågan på data stiga under det kommande decenniet. Enligt Ciscos Visual Networking Index (VNI) förväntas den globala IP-trafiken tredubblas mellan 2021 och 2026.*

För att möta den växande efterfrågan är det avgörande att investera i snabba och pålitliga internetanslutningar, såsom fiberoptiska anslutningar som har potential att möta kraven i decennier framöver. Från och med 2023 kan en fiberoptisk kabel uppnå en teoretisk maximal överföringshastighet på 1 000 000 megabit per sekund (Mbit/s).

Husägare måste själva beställa fiberanslutning

Husägare som idag är anslutna till kopparnätet behöver beställa ny fiberanslutning för att fortsätta kunna vara uppkopplad till internet, streamingtjänster med mera. På de flesta kommuners hemsida finns information om hur man går till väga för att beställa och vilka fiberleverantörer som finns.

I kommunerna Strängnäs, Nykvarn och Gnesta stängs kopparnätet ned 30 november 2023. Open Infra är en av fiberleverantörerna som kommer att se till att kommunernas invånare får sin fiberanslutning.

I Strängnäs är 404 hushåll redan anslutna till fiber via Open Infra och ytterligare ca 278 är på gång, några är i planeringsfasen och vissa har driftsättning nu.

I Nykvarn är 485 hushåll redan anslutna till fiber via Open Infra och ytterligare 176 är på gång, några är i planeringsfasen och vissa har driftsättning nu.

I Gnesta är 350 pågående och driftsätts löpande.

Kan ni leverera fiber innan 30 november 2023?

– Ja och nej, men vi gör vad vi kan för att det ska gå smidigt och snabbt. Idag är alla beroende av internet för att klara av det mest vardagliga sakerna som bankärenden, arbete och se film och vi vill inte att det ska vara något glapp i ett teknikskifte. Men visst finns det risk om vi inte kan komma i gång med grävning i tid. Det som kan ställa till det är om det saknas ett markavtal som är avgörande för att kunna föra fram fibern. Men majoriteten av markägarna har förstått allvaret och hur mycket det betyder för samhället att ha fiber, jag upplever det inte som något problem hos markägarna, säger Jesper Carling  som projektleder fiberutbyggnad i Strängnäs, Nykvarn och Gnesta för Open Infra.  

Så fungerar den svenska fibermarknaden

I Sverige råder det fri konkurrens på fibermarknaden, det betyder att ingen kommun kan kräva exklusivitet eller stänga ute fiberaktörer från att bygga fiber till kommunens invånare.

Samarbetet mellan kommuner och privata aktörer är en förutsättning för att kunna nå de uppsatta bredbandsmålen, och innefattar allt från konkreta ekonomiska samarbeten till att hantera erforderliga tillstånd skyndsamt.

För att bygga fibernät behöver fiberaktören förlägga kabel mellan olika punkter och ofta berörs flertalet markägare. Dessa markägare får ersättning och kabeln hindrar inte markägaren att använda sin mark till det den är avsedd för.

När fiberanslutningen är upprättad kan användaren välja fritt bland olika bredbandsleverantörer, det finns dock vissa nät som endast erbjuder en enda bredbandsleverantör i sitt nät.

*Källa: https://www.cisco.com/c/en/us/solutions/executive-perspectives/annual-internet-report/index.html

Anya Alenberg, press- och kommunikationschef
anya.alenberg@openinfra.com
076-492 53 74