Kan det vara världsrekord i fiberleverans?

För några dagar sedan kom det in ett signerat företagsavtal om fiberinstallation till Open Infra Business, på mindre än 24 timmar hade företagskunden en fungerande fibertjänst.

Johan Smith som arbetar med fiberleverans till företag på Open Infra Business tog i förra veckan emot ett godkänt avtal klockan 11.32. Klockan 13.44 ger han all information som behövs för att kunna påbörja fiberleverans till Patrick Flodqvist, projektansvarig, som i sin kontaktar vår underentreprenör som meddelar att det ska gå att lösa inom rimlig tid.

För att företagskunden skulle få sin fiberanslutning krävdes grävning i asfalt, håltagning, installation av utrustning och driftsättning.

Dagen efter klockan 09.31 har kunden en fungerande fibertjänst.

Det här måste vara världsrekord i fiberleverans, hur kunde det gå så snabbt?
– Ibland klaffar det bara perfekt. Samarbetet mellan oss på Open Infra Business och Leveransavdelningen har snabbt växt fram till en väldigt väloljad maskin. Att vi på sälj gör mycket av förarbetet i dialog med kund gör att Leveramsavdelningen får mycket lättare att planera en installation. Öppen och tät dialog är nog ledorden här, säger Johan Smith som har arbetat med företagsleveranser för fiber i många år, senast hos tjänsteleverantören Bahnhof.

Open Infra Business är en relativt ny satsning som Open Infra startade upp under slutet av 2020 för att tillgodose små som stora företag med fiberanslutningar och flexibla lösningar tillsammans med tjänsteleverantörer och partners. Beroende på behov och krav så finns det möjlighet till bredbandsuppkoppling via öppet nät eller dedikerad fiber.

Vi har hittills haft vad som kan räknas som snabba företagsleveranser, i snitt brukar leveransen ta ca två till tre månader från överenskommelse, men det här är nog det snabbaste jag har varit med om, säger Johan Smith.

 

Tre saker som skiljer en företagsinstallation från privatinstallation:

1) Priset. En företagsinstallation kan kosta uppemot det tredubbla i jämförelse eftersom de har höga krav på sin fiberanslutning.

2) Service Level Agreement (SLA). Ett företag betalar för att få en högre och tillgängligare servicenivå eftersom deras uppkoppling ofta är affärskritisk.

3) Leveranstiden. Ett företag kan ha en eller fler anslutningar som kan planeras och genomföras relativt snabbt, medan privatanslutningar kan var upp emot 100–300 i en försäljningsomgång som ska planeras enskilt och tillsammans med vägföreningar och kommun. Planering av enskilda tomter och kommunal planering med tillståndshantering för ett stort område kan ta uppåt flera månader.