Hushållen i Bollebygd landsbygd kan räkna med fiber till årsskiftet

I juli berättade vi att 610 hushåll i Bollebygd landsbygd beräknas ha sin fiber ansluten innan årsskiftet. Nu är vi bara någon månad från årsskiftet, hur ligger vi till?

Ahmed Zohair som är projektledare för flera etapper i Bollbygd berättar hur vi ligger till i etapperna 1 till 4.

– Vi har hittills driftsatt 180 hushåll i etapp 2 och jobbar på några speciallösningar för några enstaka kunder eftersom det inte gick att bygga enligt plan, det är sådant som händer och vi kommer att hitta en väg framåt.

– I etapp 3 är det mesta klart och nu rullar driftsättningarna på löpande. Vi har hittills driftsatt 40 hushåll och fler kommer hela tiden. Här har vi ökat takten så hårt det går eftersom kopparnätet släcks och vi vill att kunderna inte ska få ett glapp i teknikskiftet.

– I etapp 4 är i princip alla hushåll installerade och tomtgrävda och vi kommer att påbörja den sista grävningen i området snart. Vi inväntar även ett godkännande på ett privat markavtal som vi hoppas kan bli klart snart.

– I etapp 1 kommer vi påbörja byggnation nu, vilket är lite senare än planerat. Men vi hoppas på att ta igen tiden och att allt flyter på bra med 164 installationer och tomtgrävningar, men det kommer bli tufft att bli klar innan årsskiftet.

När Open Infra presenterar ett leveransflöde på hemsidan ser det väldigt enkelt och linjeformat ut, men i det här projekten verkar olika steg hamna i olika ordning, vad beror det på?

– Det är så här projekt ser ut i verkligheten. För att jobba så effektivt som möjligt pågår olika steg och etapper parallellt. Att överföra en plan från en karta in i verkligheten innebär ibland utmaningar man inte är helt beredd på, men för att inte stanna upp tills det löst sig påbörjar vi något annat under tiden. Vi har lång erfarenhet av fiber inom Open Infra och vi brukar lösa det mesta dagligdags med både kunderna och entreprenörerna vi arbetar med.

Finns det några utmaningar för att få klart alla etapper i Bollbygd innan nyår?

– Det är etapp 1 som kom igång lite sent, vi gör vad vi kan, men det kan bli så att driftsättning sker i början av nästa år. Och sen är det några enstaka privata markavtal som vi inväntar godkännande på, men om det löser sig den här veckan ser det ljust ut.

Komma igång med bredband och slutbesiktning

När allt är grävt, installerat och driftsatt kommer vi att gå igenom hela området i en slutbesiktning innan vi är helt klara. Det är viktigt att prova sin fiberanslutning så snart som möjligt, då kan vi hitta och åtgärda fel medan vi har personal kvar i området. Vi brukar säga att de två första veckorna från driftsättning ska kunden anmäla fel till oss, sedan ska felanmälan göras till sin bredband- eller TV-leverantör. De gör en felsökning av sin tjänst och om det finns tillhörande utrustning, såsom till exempel TV-box, som behöver åtgärdas. Om felet skulle visa sig vara i nätet kommer de att eskalera felanmälan vidare till oss för djupare felsökning och åtgärd.  Bredband- eller TV-leverantören meddelar sedan kunden när det är åtgärdat.

Vi vill återigen tacka alla hushåll, markägare, Bollebygds kommun, leverantörer och underentreprenörer. Utan er kommer vi inte klara av att driftsätta fibern till 610 hushåll innan årsskiftet, men tillsammans kommer vi att lösa det!

  • Fiber i Bollebygd landsbygd
  • Antal hushåll: 610
  • Grävmeter: ca 200 000 meter
  • Berörda markägare: kommunen och ca 400 privata
  • Beräknad driftsättning: löpande fram till och med december 2021