Hur du som företagare undviker bedrägerier

Digitaliseringen erbjuder många möjligheter, inklusive ökad effektivitet, enklare samarbeten och AI-baserad hjälp. Men digitaliseringen ökar också risken för cyberbrott, vilket återspeglas i statistiken, till exempel i form av bolagsbedrägerier och kapningar.

Vem faller offer för bolagskapningar?

En klar majoritet av svenska företag som utsätts för bolagskapning är småföretag. 75 procent saknar anställda och de är lätta offer för kriminella. Skälet är att det är firmatecknaren själv som genomför uppgiftsutlämnande till de svenska myndigheterna.

Enkla tips på hur du som företagare undviker bedrägerier

1. Gör din research på nya kunder innan affärer genomförs

Undvik bedrägerier genom att kontrollera dina affärskontakter. Stämmer leveransadressen överens med företagsadressen? Är telefonnumret registrerat på företaget? Var inte rädd för att begära extra verifieringar, som en legitimation eller att mejla en publik infoadress för att kontrollera deras identitet. Berätta att det är en del av din säkerhetskontroll – pålitliga parter kommer uppskatta din försiktighet.

2. Kontrollera deras kreditvärdighet

Oavsett om du känner dig trygg med den kontakt ni fått eller ej så är det alltid bra att göra en kreditkontroll. Du får snabbt reda på deras kreditvärdighet och rekommenderade kreditlimit, du kan även se om det nyligen skett styrelseförändringar, adressändringar eller om företaget har flaggats för några varningssignaler.

3. Håll koll på både nya och gamla samarbetspartners

Koll på kreditvärdighet hjälper dig göra goda affärer utan risk. Du kan välja att göra större affärer med pålitliga partners, bevilja fler fakturakunder och undvika potentiella risker.

Hur kan du avvärja bedrägerier

Enligt Verksamt är det bästa sättet att skydda dig och ditt företag mot en bolagskapning att använda en digital brevlåda. Då blir du upplyst så snart någon anmält en adressändring eller förändringar i styrelsen. Det ger dig chansen att snabbt vidta åtgärder. Ett annat digitalt hjälpmedel som du kan använda är Bolagsverkets app. Den låter dig följa händelseutvecklingen i ditt bolag. Du kan dessutom addera ett extra skydd genom att anlita en tjänst för bolagsbevakning från något av de företag som arbetar med skydd mot företagskapningar.

Fler företag riskerar att inte få betalt i dagens affärsklimat. Genom att göra kreditkontroller kan du minska risken för obetalda fakturor. Att inte göra kontroller innebär att du inte vet om du kommer att få betalt eller inte.

Så här hjälper kreditupplysnings- och kreditbevakningstjänster dig: 80% av kreditförlusterna kommer från befintliga kunder. En enda kundförlust kan motsvara dussintals nya affärer beroende på ditt företags rörelsemarginal. Kontrollera även dina leverantörer.