Höga investeringar är inte samma sak som fler anslutna hushåll

I slutet av förra veckan meddelade PTS (Post- och telestyrelsen) i en rapport hur det går med bredbandsutbyggnaden i Sverige. I rapporten listas bolagen som investerat mest pengar bredbandsutbyggnad. Men höga investeringskostnader är inte likställt med många fler uppkopplade hushåll.

Open Infra byggde under 2019 fiberinfrastruktur till 21 675 fastigheter och investerade totalt 348 miljoner kronor. Det är en mycket låg kostnad per hushåll om man jämför med till exempel IP-Only som byggde fiber till 40 000 hushåll för 2,4 miljarder kronor. Det är nästan 44 000 kr mer per hushåll än Open Infras investeringar per hushåll.

–  Vår ambition har aldrig varit att spendera så mycket pengar som möjligt, vår ambition är att hjälpa så många hushåll som möjligt att få bra digitala möjligheter. Det har vi lyckats bra med! Vår effektiva organisation kommer kunna hjälpa även de svåraste områdena vilket vi visat sista åren, där andra som spenderat för mycket pengar misslyckas. Det kommer vara viktigt om vi skall nå regeringens mål, säger Johan Sundberg, VD och grundare av Open Infra.

Open Infra har genom åren tagit över flertalet områden där andra inte lyckats med att bygga fiberinfrastruktur, områden där de alltså investerat stora summor men där ingen fick sin bredbandsuppkoppling. I många fall har vi även byggt fiber till en lägre prislapp för slutkunden. Därför anser vi att det är märkligt att fira framgång i höga investeringskostnader, vi väljer hellre att räkna antal hushåll till så låg kostnad som möjligt, speciellt för hushållen.

Post- och telestyrelsens bredbandsrapport

Anya Alenberg, press- och kommunikationschef
anya.alenberg@openinfra.com
076-492 53 74


Följ oss!
Skriv upp dig för senaste nytt!
Twitter
LinkedIn
Facebook