Hebyborna kan få sin fiberanslutning i december

Nu är det dags att börja gräva i Heby och Hebyborna kan få sin fiber i december om allt går som det ska.

I snart ett och halvt år har vi haft en dialog med Heby kommun om hur utbygganden för fiber ska göras och nu är det klart. Snart börjar vi gräva en sträcka om ca 7 000 meter och om allt går som det ska kan Hebyborna få sin efterlängtade fiberanslutning i december.

Större delen av grävningen kommer att ske i kommunal mark och några kortare sträckor i privat mark. Där inväntar vi två markägare som vi förhandlat med i snart ett halvår som inte återkommit med sitt godkännande än, men vi hoppas kunna komma fram till ett positivt beslut snart. Det handlar om ca 150 meter respektive ca 400 meter grävsträcka som behöver göras.

Andra faktorer som kan dra ut på tiden är tjäle och nu går vi in i kallare tider och därför är vi angelägna om att komma igång med grävning och borrning så snart som möjligt. Borrning är något vi gör under vissa vägar eller vattendrag, och även om vi har mätt och undersökt marken där så händer det att oupptäckta hinder dyker upp och vi behöver hitta annan väg framåt. Det brukar i normala fall ta någon dag extra. I Heby rör det sig om ca 180 meter borrning.

Det är omkring 90 kunder som väntar på sin fiberanslutning i Heby, och om vi kan komma i gång nu finns det möjlighet att de kan en internetanslutning i december. Det normala är att vi kan leverera en fungerande fiberanslutning inom tre till fyra månader när alla tillstånd är godkända.

Morgongåva surfar med fiber sedan en månad tillbaka

I Morgongåva, Heby kommun, driftsatte vi den sista kunden av 120 för ca fyra veckor sedan. I somras gick vi försyn med kommunen och började strax därefter att gräva och förlägga fiberkabel. Nu är det slutbesiktigat och klart. Anledningen till att det gick så snabbt och bra i Morgongåva är för att vi hade ett bra samarbete med Heby kommun, markägarna, entreprenören och de 120 hushållen.

  • Fiberanslutning i Heby tätort
  • Antal hushåll: 90
  • Grävmeter: ca 7 000 meter
  • Berörda markägare: kommunal och privata
  • Beräknad driftsättning: december 2021