Fiberutbyggnaden i Sala pågår för fullt och många hushåll kan räkna med fiber innan årsskiftet

I början av april 2021 lovade vi att de första kunderna skulle ha sin fiber i gång innan midsommar och så blev det nästan. I början av juli kom de första driftsättningarna i gång, förseningen berodde på att den planerade borrmetoden under en väg inte fungerade så vi fick byta metod.

Hur mycket man än tar höjd för oförutsägbara hinder så dyker de ibland upp ändå. Den borrmetod vi valde har fungerat bra i jämförbara förhållanden, men i detta läge gick det inte och vi fick tänka om.

– Det visade sig att den borrmetod vi tänkt använda inte fungerade så vi fick beställa en annan metod som tog en månad extra. Det kostar mer men det är inget som drabbar kunderna, och tiden försöker vi ta igen längs vägen, säger Timothy Jonsson, projektledare i Sala.

Så hur ser läget ut nu? Timothy ger följande uppdatering.

Broddbo är färdiggrävt, installerat och tomtgrävt och nästa alla har fått sin fiber driftsatt.

Hedåker kommer bli klart i år. Troligtvis har vi de första driftsättningarna någon vecka. Vi har problem med några sträckor som tillhör Trafikverket, men vi ska samordna det hela med en kontrollant för att lösa det. Men annars ser vi inga stora hinder att hinna klart med Hedåker i år.

Västerfärnebo ligger troligtvis mot slutet av året och kan komma att bli klart i kvartal 1 2022 tyvärr. Alla markavtal klara, men vi har behövt projektera om lite för att hitta en bättre väg för att kunna få fram signalen. Men vi kommer börja gräva i år.

Vi håller även på med en upphandling av entreprenör för att börja gräva mellan Broddbo och upp till Möklinta. Vi kommer med största sannolikhet hinna gräva klart upp till Forneby då alla markavtal är klara upp till det området. Vi har lite markavtal kvar för att nå ända vägen till Möklinta så det kommer troligtvis bli mer aktuellt under kvartal 1 under 2022 tyvärr.

Efter Möklinta kommer vi att gräva oss mot Rosshytan. Detta planeras att ske under kvartal 2–3 under 2022.

Som det ser ut nu kommer flertalet hushåll i Sala ha sin fiber uppkopplad till årsskiftet. Några områden kan dock få vänta till 2022, det är många meter kabel som ska grävas ned och under vintertid är det inte alltid en enkel uppgift.

Salas webbplats
sala.se (bredbandsutbyggnad)

  • Fiber i Sala
  • Antal hushåll: 1 085
  • Grävmeter: 277 600 meter
  • Berörda markägare: kommunen och privata
  • Beräknad driftsättning: innan årsskiftet och löpande under 2022