Fiberutbygganden är i fullgång i stenrika området Klippan-Snälleröd, Skåne

65 kilometer fiber grävs just nu ned i ett av Sveriges mest steniga områden, Klippan-Snälleröd i Skåne län. 

Fiberutbygganden i stödmedelsområdet Klippan-Snälleröd i Klippans kommun berör 167 hushåll på landsbygden. Området som blev stödmedelsbeviljat i november 2021 ligger mellan Höör tätort, Rönneholm och innan Röstånga.

Området beskrivs av boenden och media som ett mycket svårt ställe att förlägga fiber i för att det är så stenigt. Vår projektledare, Viktor Ryd, och hela styrkan från vår underentreprenör kan bara hålla med. De vittnar om mycket sten i marken och många och bitvis långa stenmurar. Klippan-Snälleröd är med andra ord ett mycket stenrikt område.

– Det är en utmaning för alla inblandade att förlägga fiber i det här området, för dem som ritar nätet till dem som ska utföra grävningen. Det är mycket att ta hänsyn till och många stenmurar som vi ska borra eller trycka under för att kunna ta oss fram, säger Viktor Ryd.

Foto: Open Infra. Stenmur mellan åker och skogsparti

Just nu återstår bara 2 000 meter av 65 000 meter fiberkabel innan nätet är på plats i Klippan-Snälleröd, efter det är dags att blåsa liv i infrastrukturen. Att det har tagit mindre än ett år att komma så här långt är tack vare 105 privata markägare som gjort fiberutbygganden möjlig genom att upplåta sin mark. De var snabba på att återkoppla när markberedarna hörde av sig för att visa hur vi initialt hade planerat nätet och hur deras mark blev berörd. Vi har i möjligaste mån varit så tillmötesgående som det går att hitta en förläggningsväg som passar alla. Det är som att lägga ett stort pussel med en röd tråd som måste hålla ihop hela vägen.

Vad händer i området just nu?

– Först på agendan är att fortsätta att trycka fiber under alla murar, blåsa kabel och se till att länk fungerar som den ska. Vi kommer också att sätta upp nod och börja tända fibern, samt gräva och installera de sista hushållen, sen är fibern upplyst och anslutningarna i gång, säger Viktor Ryd.

Alla anslutningar byggda för att möjliggöra en hastighet om 1 Gbit/s, men man bestämmer själv vilken hastighet man önskar hos sin tjänsteleverantör.

Open Infra bygger även fiber i de närliggande områdena Röstånga, Billinge, och Jularp och Höör.

Bakgrund

I november 2021 tilldelades Open Infra stödmedel för att nå de hushåll, fritidshus och företag som ligger långt ut på landsbygden och som ännu inte har en stabil fiberuppkoppling.

Försäljningen för stödmedelsområden startade officiellt i december 2021. Ett av PTS-kraven var att alla adresser som blivit stödmedelsberättigade skulle finnas sökbara för beställning senast sista december 2021 och det fanns de.

Fakta om fiber med stödmedel i Klippan, Snälleröds kommun i Skåne län

Antal hushåll, fritidshus och övriga fastigheter: 167
Grävmeter: ca 65 000 meter
Berörda markägare: kommunen och ca 105 privata markägare

Anya Alenberg, press- och kommunikationschef
anya.alenberg@openinfra.com
076-492 53 74