Fibermöte i Högsby lockade storpublik

I tisdags 12 juli hölls ett informationsmöte i Högsby kommun för att berätta om den stundande utbyggnaden av fiber.

 Omkring 90 besökare samlades i Högsby i Maggans Hus för att höra mer om fiberutbyggnaden på orten. Richard Andersson som är ansvarig för försäljningen i Högsby beskriver mötet som entusiastiskt och efterlängtat.

– Frågorna som dök upp handlar bland annat om vi kommer lyckas att leverera då förtroendet för fiberutbyggnaden på landsbygden är ganska lågt med anledning av tidigare löften som inte hållits. Det är nog den vanligaste frågan vi får, men den är också den mest relevanta. Skillnaden mellan då och nu är att med EU:s stödmedel är vi i ett annat läge och vi är trygga med att kunna leverera fiber trots långa grävmeter, säger Richard Andersson.

Utbyggnaden sker med hjälp av stödmedel från EU och är tilldelade av Post- och telestyrelsen. EU:s stödmedel går till att bygga själva infrastrukturen, Open Infras egna investeringar går till att täcka upp för grävsträckor till fastigheter som hamnat precis utanför godkänt område, eller som av annat skäl inte varit en godkänd fastighet. Kundens egen investering går till en komplett fiberanslutning med installation och tomtgrävning. Open Infra har samma pris till alla i området oavsett grävsträcka på tomt.

Flertalet anslutningar är redan driftsatta i stödmedelsområden

Open Infra tilldelades stödmedel i november 2021 för att nå de hushåll, fritidshus och företag som ligger långt ut på landsbygden och som ännu inte har en fiberuppkoppling. Försäljningen för stödmedelsområden startade officiellt i december 2021.

Open Infra är i gång med stödmedelsutbyggnaden på flera orter i Sverige. Flertalet kunder har redan fått sina anslutningar driftsatta i bland annat stödmedelområdena i Kastberga, Eslöv kommun, Jularp i Höör kommun och Askholmen i Eskilstuna kommun. Skogskärr i Degerfors kommun och Mejarp/Mölleröd i Hässleholms kommun kommer få sina anslutningar driftsatta i augusti.

Open Infra är en Sveriges främsta fiberleverantör som hjälper Sveriges kommuner att nå bredbandsmålet 2025.

Fiber med stödmedel tilldelade av PTS 2021 i Högsby

Områden: Grönskåra, Fågelforsvägen och Skruvshult
Antal hushåll, fritidshus och övriga fastigheter:
445

Anya Alenberg, press- och kommunikationschef
anya.alenberg@openinfra.com
076-492 53 74