Att skydda din identitet online: Varför ID-skydd är ett måste

Identitetskapning blir allt vanligare

Enligt Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) har antalet bedrägeribrott ökat stadigt de senaste åren. Bedrägerier är ett brett begrepp som kan innefatta allt från bluffakturor till identitetsstöld.

Det första steget för att skydda dig mot bedrägerier är att vara medveten om vilka risker som finns. Ofta handlar bedrägerier om att någon utger sig för att vara någon annan eller skickar ut falsk information i syfte att lura till sig pengar eller personuppgifter. Det kan vara allt från en bedragare som ringer och påstår sig vara från banken till en falsk annons på nätet som lockar till köp.

Försiktighet och rutiner
Det andra steget är att vara försiktig med dina personuppgifter och pengar. Tänk på att aldrig lämna ut känslig information till någon du inte litar på, och var noga med att kontrollera att du verkligen kommunicerar med rätt person eller företag. Om du misstänker att du har blivit utsatt för ett bedrägeri är det viktigt att agera snabbt och anmäla ditt fall till polisen

Proaktiva lösningar
Det tredje steget är att använda dig av tekniska hjälpmedel för att skydda dig mot bedrägerier. Det finns en mängd olika tjänster och produkter som kan hjälpa dig att säkra dina personuppgifter och pengar. Det kan till exempel handla om antivirusprogram, identitetsskydd, eller kreditkort med extra säkerhetsfunktioner. Polisen rekommenderar att man använder sig av bevakningstjänster som ger dig information när någon tar en kreditupplysning på dig eller vid förändringar i dina registrerade uppgifter.

Här är tre anledningar till varför ID-skydd är en oumbärlig investering

1. Skyddar din personliga information

Med ID-skydd får du en övervakningstjänst som övervakar dina personuppgifter dygnet runt, så att du snabbt kan upptäcka eventuella tecken på identitetsstöld eller bedrägeri. Om någon skulle försöka stjäla dina uppgifter kan du agera snabbt och minimera skadan.

2. Återställer din identitet om något skulle hända

Om du ändå skulle drabbas av identitetsstöld eller bedrägeri, kan ID-skydd hjälpa dig att återställa din identitet. De kan arbeta med kreditbyråer, myndigheter och andra institutioner för att återställa dina kreditbetyg och personliga handlingar, samt hjälpa dig att återta kontrollen över ditt liv och dina finanser.

3. Ger dig sinnesfrid och sparar tid

Med ID-skydd behöver du inte oroa dig för att ständigt övervaka dina personuppgifter eller att själv behöva hantera en identitetsstöld eller bedrägeri. Istället kan du fokusera på det som är viktigt för dig i livet och ha lugn och ro med vetskapen om att du har en pålitlig partner som skyddar dig dygnet runt. Det sparar tid och energi som du kan använda till mer meningsfulla saker.

Open Infra i sammarbete med Förebygg.